Štěstí v divočině

ŠTĚSTÍ V DIVOČINĚ

ŠTĚSTÍ V DIVOČINĚ

NORROBOTTEN

PRONÁJEM

Nabídka nemovitostí se průběžně mění, takže po úvodní domluvě (viz. níže + v sekci Máte dotaz?) vám zašlu aktuální fotografie a videa včetně okolí atd. Současně jsem schopný podle závazné poptávky zajistit i nabídku různých chat, domků apod., o kterých vím, že budou nebo mohly by být k mání.

 

Jak sruby, tak finské koty (obojí se saunami) budeme stavět během léta 2023. Veškeré přípravné práce včetně výběru pozemků, opravy cesty a zajištění stavebního materiálu proběhly už loni, takže letos nám zbývá sruby a koty už jenom postavit. V modernějších domech rekonstrukce a úpravy již proběhly. Po úvodní domluvě (viz. níže + v sekci Máte dotaz?) vám samozřejmě ochotně zašlu aktuální fotografie z průběhu výstavby, z jejího okolí apod. Současně jsem schopný podle závazné poptávky zajistit i nabídku různých chat, domků apod., o kterých vím, že budou nebo mohly by být k mání.

Proč právě Sever Švédska, Norrbotten?

Jak píši v úvodu, tento kraj je o čtvrtku větší než Česká republika, ale současně tu žije jen 250 tis. lidí, navíc z drtivé většiny v pár větších městečkách = cca 95% plochy větší než ČR je jen pohádková příroda.

Z čehož vyplývá mimo jiné i mentalita místních.

Máte stejně – jako jsem já měl – plné zuby hektické, stresující dopravy a agresivních či jinak bezohledných řidičů? Štvaly vás Covid lockdowny, roušky a další nesmysly? Nebo vám kazí den nadávající lidé ve frontách v sámošce, nepříjemní úředníci apod.?

Nic z toho není v Norrbottenu. Právě naopak. Milí usměvaví lidé, tolerantní, přátelští a vstřícní, perfektně ovládající angličtinu, která je jejich druhým jazykem. Běžně vás na veřejných místech s úsměvem zdraví i cizí lidé. Říkám jim evropští Thajci, což na ně sedí i tím, jací to jsou salámisti 😉

Mimochodem těch a tedy i thajských restaurací či bister je tu hodně, protože Švédové byli už kdysi první v „importu“ manželek z této báječné země, kde jsem také žil a miluji ji 🙂

Během 13 měsíců, které jsem tu strávil v nejhorším období Corona hysterie, jsem tu to slovo, ani vakcína a vůbec vše kolem, neslyšel ani jednou. Život tu běžel zcela normálně.

 

Vše tu funguje, v podstatě nulová kriminalita (hlavně mimo města a mezi místními), ale současně vás ani neotravují policajti: za rok a půl + x tisíc km, mě tu na silnici zastavili jen jednou, šlo o běžnou kontrolu, blonďatá krásná policistka byla velmi milá a ještě jsme si udělali společnou fotku 🙂

 

Nádherné místo, největší divočina v Evropě, dosud odolávající nadměrnému turismu. Současně však plný komfort, zázemí a bezpečí vyspělé západní země, člena EU a brzy i NATO.

Bez úvodní domluvy nepřijmu žádnou objednávku. Pro mě je klíčová vzájemná spokojenost, proto musím mít jistotu, že si budeme vyhovovat. Lidi, pro které pobyt zde podle mých podmínek není vhodný, zdvořile odmítnu. Ušetřím jim i sobě velké zklamání. Chci mít jistotu, že nás to tu společně bude bavit a že vy jste s mými podmínkami v pohodě. Pak se jistě domluvíme a vy zažijete něco neobvyklého a neopakovatelného.

 

Důležité upozornění: platba je sto procent při rezervaci (50 % mimo hlavní sezonu, pak 50 % ihned po příjezdu). Platbě předchází oboustranná závazná objednávka se seznamem a popisem všeho objednaného, ale také pravidel, jejichž součástí bude mimo jiné podmínka říkající, že při jejich závažném porušení mám právo váš pobyt bez náhrady ukončit – pochopitelně s odvozem do civilizace s možností jiného ubytování. Je to jako na lodi, kde je kapitán svrchovaný vládce a v případě zásadního porušení zákonů své lodi hříšníka vysadí v nejbližším přístavu.

 

Jde o preventivní opatření, aby k nám zavítali skutečně jen ti, kteří vědí, do čeho jdou a budou si pobytu vážit. Nechci, aby nám tu kdokoli ničil vybavení, přírodu, ale i náladu. Tím pádem budeme spokojené obě strany, a o to mi jde především.

Také je nutné si uvědomit, že za lidi mám odpovědnost. Jak za ně samotné, tak i za jejich případné nevhodné dopady pro místní svět a na mou pověst tady. Mám to tu rád, místní jsou moji přátele, respektuji jejich kulturu a pravidla. Nepřišel jsem to tu kazit. Pár lidí, navíc těch správných, ničemu neublíží, právě naopak. Pomůže jim to tady mnohé pochopit a tím následně oni mohou být prospěšní sobě, svým blízkým a ideálně i našemu společnému světu.

Sám za sebe udělám maximum, aby se vám u nás líbilo a doslova se rozdám i nad rámec zaplaceného. Uvedené filtry by neměly být překážkou, pokud s nimi má kdokoli sebemenší problém, pak asi není ten správný host pro nás. Ke mně opravdu nemůže přijet ani tu zůstat úplně každý.

 

Protože každý máme odlišné potřeby i vkus, nabízím širší rozpětí ubytovacího komfortu. Mé doporučení však je jednoznačně autentická dřevostavba bez elektřiny, tekoucí vody, wifi a podobně. To všechno máte doma nebo to nabízí nekonečno ubytovacích zařízení všude po světě včetně zdejšího Severu, ale já nabízím něco jiného. Žít a myslet zcela jinak, než jak to děláme celý život a jak je to vlastní naší civilizaci, řítící se kvůli tomu do záhuby. Když odložíte mobil, začnete si všímat úplně jiných a mnohem krásnějších věcí. Když vynecháte televizi, více si všímáte polární záře a dění kolem sebe. Asi nejvíc oceníte, až poznáte, že zcela běžné a samozřejmé činnosti jako třeba hygiena jsou zde poměrně pracnou záležitostí a hlavně zážitkem.

Protože se myjeme v sauně a tam je třeba nejdřív nanosit dřevo, rozdělat oheň, nanosit vodu a teprve pak si tam může spláchnout špínu a dát s přáteli pivo či víno. Součtem všeho je, že zapomenete na chmury a vše, co vás tíží na duši a kvůli čemu v civilizaci vyhledáváte terapeuta. V divočině na to není čas a brzy zjistíte, že tady pomine i většina příčin, které takové myšlenky vyvolávají.

DOTAZY A OBJEDNÁVKY

Nabízím především individuální služby a přístup, takže s vámi vše rád proberu, přičemž po úvodní písemné komunikaci pohovoříme osobně / ústně, ideálně video-hovorem.

Přejít nahoru